MYTEN #1

Mytens premiärnummer är slutsålt i fysiskt format. Det kan dock läsas gratis här.

Bakåtpass


Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I det första numret berättar Carola Melin om guldsäsongen 1985, vi minns matchen mellan Hammarby och fotbollslandslaget 1975, en insändare ur Hammarbyiten 1971 och Tony Gustavssons hälsning till fansen 2009. 

Elden är lös


I reportaget Elden är lös analyserar Myten kopplingen mellan polisnotorna, pyrotekniken och villkorstrappan.

På spåret


Bakom varje resmål finns en fotbollsarena där Hammarby spelat fotboll. Vi besöker Erik av Pommerns residensstad, Harry Martinsons hembygd och staden där de tre vise männen är begravda.

Blicken utifrån


På den franska hemsidan nordiskfootball.fr har en 16-åring skrivit en tjugo sidor lång taktisk analys av Hammarby Fotboll. Myten ringde upp honom för att få en förklaring varför allt gick så snett 2020.


1-3 straff/kaffe


En essä och en dikt av Elis Monteverde Burrau om att vara fotbollssupporter.

Slut på sagan


Reportage om Hammarbys samarbetsklubb IK Frej signerat Viktor Asp.

Fotboll i coronans tid


En essä om bajare i arenaexil, skriven av Viktor Schröder Kelly.

MYTEN #2

Bakåtpass


Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I det andra numret berättar Billy Ohlsson om proffssejouren i Arminia Bielefeld och lånet till Los Angeles Aztecs. Redaktionen blickar tillbaka på en träningsmatch mellan Hammarby och Djurgården 1930 och rankar de tre bästa inkastade föremålen på Söderstadion. 

Läktaren 2021


Vad kommer finnas kvar av supporterkulturen när corona och villkorstrappan sagt sitt? Hammarbys aktiva grupperingar svarar

på frågan.

Berg-och-dal-banan


Under 2020 förlorade Jonna Andersson jobbet som reporter. Återtåget till Damallsvenskan fick hon bevittna från bänken. Reportage om Hammarbys målvakt.

Vår man från Ibadan


Trots att Allsvenskans status sjunkit internationellt har en av Afrikas största talanger valt Hammarby. Myten träffade Akinkunmi Amoo för att förstå varför.

MYTEN #3

Bakåtpass

Bild: Hans Fridén

Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I det tredje numret intervjuar Myten José Monteiro om cupfinalen 2010, ser tillbaka på en 0-1-förlust mot Mälarhöjden i Division IV år 1948, samt undersöker varför just Hammarby blev Södermalms lag.


Soccerchocken

Bild: Redaktionen

Daniel Eiroff och Mikael Bjuremalm summerar 20 stormiga år med AEG.


Röda rummet

Bild: Redaktionen

Säsongen 2021 skrev Hammarby sitt största sponsoravtal någonsin. Myten träffade Huski Chocolates VD och Sverigechef för att bena ut vad som fick en chokladdryck att investera i Bajen.


En regel utan undantag

Bild: Alma Jarnestad

Saga Börlin om att hitta ett sammanhang i tider när läktarens gemenskap tagits ifrån oss av pandemin.


Vi är bäst i Sverige och heter Hammarby

Bild: Marcus Beckford

Felix Nylén såg cupfinalen mellan Hammarby och Häcken på pressläktaren för Mytens räkning. Det här är hans berättelse.

"Jag älskade folk

bara för att de var Hammarbyare"

Bild: Alma Jarnestad

Den nyblivne pensionären samt eviga pionjären Stefan Magnusson reflekterar över sin grönvita livsgärning tillsammans med Myten.

Medan vi faller

Bild: Henric Wauge

Efter ett par års kräftgång ramlade Bajen till slut ur Hockeyettan. Stefan Ståhl söker svar på varför en av Hammarbys mest framgångsrika sektioner strandat ute i Sätra. Jusqu'ici, tout va bien.

MYTEN #4

Bakåtpass

Bild: hifhistoria.se

Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I det fjärde numret snackar Myten med Jens Gustafson om säsongen 1998, blickar tillbaka på damfotbollen hittills enda internationella triumf, samt skärskådar Bajen Fanzines inför säsongen-tips från 2001.


"I am idiot"

Bild: Viktor Schröder Kelly

Viktor Schröder Kelly om Čukarički away - en historia om taxichaufförer, takbarer, taskigt spel på plan, och kanske framför allt cirklar som sluts.


"Jag önskar verkligen att jag fått växa upp med Hammarby"

Bild: Saga Börlin

Saga Börlin träffade Mia Lindberg för ett samtal om att gå från läktaren till ledningen, och om att växa upp långt från Bajenland, men ändå känna en oövervinnerlig kärlek till föreningen och en viss plats i Söderort.

"Rättsenheten går rakt emot vårt sätt att jobba"

Bild: Mathilda Ahlberg

Polisinspektör Fredrik Brokopp berättar för Viktor Asp om villkorstrappans negativa påverkan på det operativa arbetet.

Mannen bakom megafonen

Bild: Peter Jonsson

Många är vi som undrat hur det är att se matcherna med ryggen mot planen. Myten träffade Abbe Chune för ett snack om caporollen, ultraskulturen, och framtiden.

Fear and Loathing in Maribor

Bild: Viktor Asp

Mytens redaktion tog bilen ner till Bajens första europeiska bortamatch på fjorton år. Mikael Bjuremalm skrev ihop en tripprapport från den strapatsfyllda färden.

I en halvtimme var vi odödliga

Mikael Bjuremalm om det tredje och sista kapitlet i Bajens Europaturné 2021 - Helvetia tur och retur. Om att ta över en stad för en dag, och att befinna sig i sjunde himlen, för att sen stöta på Arthur Cabrals högerfot.

De övertygade

Illustration: Nora Hultén Törnerud

Vad fick Polismyndigheten att styra om kursen och överge dialog till förmån för ett konfrontativt arbetssätt? Viktor Asp har grävt och identifierat två poliser som bär ansvaret för villkorstrappans framväxt.


"Så kan villkorstrappan stoppas"

Den svenska förvaltningsmodellen gör att ansvarsutkrävande kan vara en snårig djungel ibland. Statsvetenskapsprofessor Ulf Bjereld och Viktor Asp reder ut frågorna om åt vilket håll man bör rikta protesterna mot villkorstrappan.


MYTEN #5

Bakåtpass

Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I nummer fem har Myten surrat med Sebastian Ludzik om skillnaden mellan att representera Bajen på plan och på läktaren, kollat på sydafrikanska TV-produktioner om Nathan Paulse, samt blickat tillbaka på Ronnie Hellströms triumfer i Sanktan.


Leken som blev allvar

Bild: Alma Jarnestad

Viktor Asp punktmarkerade ett HTFF som balanserade på avgrundens rand, men som till slut tog sig upp på säker mark anförda av en holländsk-marockansk lagpappa.


Sällskapsresan

Bild: Redaktionen

När pandemin såg ut att klinga av åkte Hammarby på läger till Estepona. Mikael Bjuremalm hade fått blodad tand av sommarens Europaspel och bestämde sig för att hänga på.


"Kidsen i Skarpnäck ska hitta till Hammarby Boxning"

Bild: Alma Jarnestad

Saga Börlin tränade med, skrev om, och spådde framtiden för Hammarby Boxning. Vad händer när man sänks av pandemin men reser sig på nio?

Ultra Boys om tystnadskultur

Bild: Ewa Jorenbo

Myten snackade med Pink från Ultra Boys om personliga biljetter, polisiär repression, och framför allt om bojkotten mot Kalmar hemma.

MYTEN #6

Bakåtpass

Bild: Viktor Schröder Kelly

Uppslaget Bakåtpass är tillägnat Hammarbys historia.

I nummer sex har Myten pratat Bajen 2011 och biståndsprojekt med Sebastian Bojassén, uppmärksammar när Hammarby Hockey förlorade mot Hammarby Fotboll i rinken, samt läser gamla etymologiska betraktelser från Bajen Fanzine.


Grönvita vandaler

Bild: Privat

Sveriges bästa vandaler med bengaler berättar sin historia. Myten och Soul Boys ger er en inblick i supportergraffitins värld.


Den ofrivillige general-guvernören

Bild: Redaktionen

Vägen från Hovets läktare till Bajen Fans styrelse kan vara spikrak. Den kan också ta omvägen via restaurangkök och kongolesiska flygfält. Myten har träffat Kalle Strandberg.


Bajen först med allt

Bild: Hifhistoria.se

Att gå dit inget annat lag har gått förut är något av en grönvit specialitet. Redaktionen listar ett gäng företeelser med vilka Bajen varit först. 

“Det är inte alltid man behöver gå inför att fimpa någon”

Bild: Alma Jarnestad

Saga Börlin var på besök på Gubbängsfältet hos Hammarbyismens representanter i den ovala bollens värld.

MYTEN #7

Myten Music Cup

Bild: Maëva Rondol

Vilken är tidernas bästa Bajenlåt? Mikael Bjuremalm och Max Ström har lyssnat sig igenom 32 grönvita alster och ställt dem mot varandra i en turnering för att kora en vinnare.


Från Hjo till Jerka

Bild: Marcus Beckford

Edwin Aspenbäck har snabbt blivit en publikfavorit i Eriksdalshallen sedan han kom från norska Elverum för två år sedan. Saga Börlin träffade honom i samband med cupfinalen för att lära känna honom å Mytens vägnar.


Bakåtpass

Bild: hifhistoria.se

Redaktionen listar topp fem planstormningar, blickar tillbaka på tifogenomgångar från 90-talet i Bajen Fanzine, samt skriver om Svenne Berkas debut i Bajen.

Vävarnas barn

Bild: Marcus Beckford

Myten träffade Hammarbyismens allra mest omtyckta kulturarbetare - tifogruppen - för en reflektion över dels säsongen 2022, men också över verksamheten i stort.